Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката

...
Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката
Коментари Харесай

Обесиха чучело на Ердоган в Стокхолм. В Анкара са бесни: Привикаха посланика на Швеция

Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката нагоре от кюрдски деятели пред кметството на Стокхолм в четвъртък сутринта. Анкара реагира доста остро на пърформанса, като упрекна Швеция, че не приема тероризма съществено, щом кукла, изобразяваща президента на Турция може да бъде обесена през кметството на шведската столица. Посланикът на Швеция в Турция беше извикан поради случая незабавно във Министерство на външните работи на Турция, съобщи Dagens Nyheter, съобщи OFFnews.bg.

Външният министър Тобиас Билстрьом осъди изрично похищението против личността на турския президент, което в миг, когато Стокхолм чака от Турция да ратифицира влизането на страната в НАТО. 

Анкара публично упрекна в Швеция в нарушение на поетите задължения да се бори с тероризма и да не позволява акции против Турция на своя територия.

Акцията е осъществена от Комитетите от Рожава (по името на гр. Рожава в Сирия) -   " мрежа за взаимност и единодействие с революционното придвижване в цялостен Кюрдистан ". Турските медии ги определят като последователи на ПКК. Организацията качи видео от обесването на Ердоган в профила си в туитър, дружно с текст: " Историята демонстрира по какъв начин постоянно свършват диктаторите, тъй че за положителното на всички, Ердоган: - Сега рискувай и подай оставка, с цел да не се окажеш с главата надолу на площад Таксим! "

Възможно е " обесването " да е провокация, която цели ядоса Турция и да спре влизането на Швеция в НАТО. В текста към споделеното видео от Комитетите на Рожава пишат още: " Казваме не на НАТО! Никакъв съюз с фашистите! ".

Говорителят на Ердоган Фахретин Алтун написа в Туитър във връзка акта на засегнатост към турския държавен глава, че " това е доказателство, че шведските управляващи не са подхванали нужните стъпки против тероризма, както твърдяха в последно време ". Той добави също по този начин, че Швеция би трябвало да съблюдава обещанията си, с цел да се причисли към НАТО.

Посланикът на Швеция беше извикан на среща в турското министерство в четвъртък следобяд. От пресслужбата на външния минитсър на Швеция прецизираха, че срещата се е състояла, само че не дадоха детайлности какво тъкмо е споделила турската страна по време на тази среща.

Междувременно шведското държавно управление отхвърли настояването на Турция за екстрадиция на четирима турски жители. Мъжете са в описите, на хора, за които президентът Ердоган и Турция желаят да бъдат екстрадирани. Мъжете са на възраст сред 26 и 68 години и съгласно Турция имат връзки с придвижването на Гюлен, което страната счита за терористична организация.

Обвиненията против четиримата включват всичко - от участие във въоръжена терористична организация и шпионаж до опит за осъществяване на прелом против държавното управление. Президентът Реджеп Тайип Ердоган уточни придвижването на Гюлен като отговорно за несполучливия опит за прелом през юли 2016 година

Historien visar hur diktatorer ofta slutar, så för allas skull Erdogan:
-Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna uppochner på Taksim-torget!

Den 21 januari samlas vi Norra Bantorget för demonstration:
-Vi säger nej till Nato! Ingen allians med fascister!
— Rojavakommittéerna (@realrojkom)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР